Monday, November 28, 2011

mengapa lelaki perlu menulis

menulis adalah sebahagian nikmat hidup. nikmat apa ya?
nombor satu ialah nikmat kesihatan. mental terasa lebih rileks. bila sesuatu telah diluahkan pada skrin-terasa ringan beban seharian. bila sesuatu telah dikongsikan terasa pulak nikmat memberi. Pelik dan itulah realiti hidup insan.

kajian menunjukkan lelaki memendam masalahnya. sukar untuk  bercerita, tidak diluahkan.Anda ingin tahu musibahnya-baca sehingga habis cerita ini.
orang sekarang memberi satu tafsiran iaitu control macho.

 pendidikan tak formal dahulu lelaki adalah pemburu-pencari makanan. petua orang yang berjaya memburu tidak perlu banyak sembangnya kecuali anda seorang DJ. startegi untuk menawan musuh ialah rancangkan diam diam. tajamkan penglihatan lalu balingkan tombak dan  buluh runcing supaya tepat mengenai  pada sasarannya.. Bidikan dalam diam selalu menampakkan hasil..

itulah kisak suatu waktu dulu-kejam dan mancho. tiada airmata dan sembang dayu mendayu yang menusuk kejiwa. Dan lelaki dengan bangganya akan menggendong sekeor dua kambing gurun, lalu  berjalan pulang untuk dimakan bersama sekeluarga. walaupun ada pesan anbi supaya bercakap cakap ketika makan-tetapi ramai yang diam menghormati nasi di pinggan.

hasilnya umur lelaki lebih pendek.tidak bercakap adalah habit yang tidak mengungtungkan. perkara dalam tidak terluah.

 keran masalah atau stress adalah racun yang memakan struktur fizikal dalaman lelaki. lebih lebih lagi -zaman sekarang memburu matawang tidak se  adventure seperti memburu di padang hijau yang kaya dengan oksijen. dan hubungan dengan alam.

Yang tidak bersetuju- cuba berhujah begini

" lagipun kalau semua manusia umurnya panjang, sistem pusingan alam tidak menjadi. mana boleh dunia di tongkatkan dengan tenaga orang tua. kerana dunia semakin berat dengan masalah dan bebanan" begitulah  hujah orang ingin umurnya pendek.

oleh itu saranan saya - lelaki perlu melakukan terapi untuk umurnya  panjang dengan menulis dan menulis,
ambil contoh orang perempuan yang  akan sibuk bercakap, bercerita dan berleter. semuanya untuk umur yang lebih panjang supaya harta silelaki tidak terbiar begitu sahaja. he he he

pesan nabi -muhammad salallahualaihi wasalam- sebaik baik orang ialah panjang umurnya dan banyak kebaikannya.

"mari jadi orang yang panjang umurnya dan baik pula servis pada masyarakatnya" pesan saya pada diri sendiri

No comments:

Post a Comment

http://gen6kpu.blogspot.com